ΚΥΣΤΗ ΚΟΚΚΥΓΟΣ

ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Για Συρίγγια Κόκκυγα και εδώ είναι αποτελεσματική και παρα πολύ πιο απλή η εφαρμογή. Δεν μένει ο ασθενής με το μεγάλο χάσμα – τραύμα – ανοιχτή πληγή στον κόκκυγα.Μηδεν ταλαιπωρια.

Για Συρίγγια πρωκτού δεν υπάρχει ανάγκη για τομές και ανοιχτές πληγές. Το συρίγγιο,το τούνελ κτυπιέται με την ακτίνα του λέιζερ και κλείνει, εξαφανίζεται, συμπίπτει. Δεν υπάρχει ανάγκη μετεγχειρητικά για πλύσεις,ταλαιπωρία, πόνο, αλλαγές κλπ. Και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν γίνονται τομές η εκτομές και δεν υπάρχουν ανοιχτά τραύματα. Δεν ταλαιπωρειται ο ασθενης. Μηδεν ταλαιπωρια.

Τι είναι όμως η Κύστη Κόκκυγος;

Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μία χρόνια φλεγμονή στην περιοχή τoυ κόκκυγα. Ο κυστικός αυτός σχηματισμός δημιουργείται, συνήθως, από διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα, αλλά ενδέχεται να οφείλεται και σε κύστη που σχηματίστηκε κατά τηv εμβρυϊκή ζωή.

Η περιοχή με το πρόβλημα φλεγμαίνει, μολύνεται,πρήζεται και δημιουργείται ένα τοπικό απόστημα,γεμάτο πυον,που είναι πολύ επωδυνο. Αρχικά αυτό πρέπει να παροχετευτεί,να ανοιχτεί, καθαριστεί και μετά από παρελευση μερικών εβδομάδων να προχωρήσει ο ασθενής σε επέμβαση για να θεραπευθεί μόνιμα.

Η πάθηση είναι περισσότερο συνηθισμένη στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες και εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες μεταξύ της εφηβείας και των 40 ετών. Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι η παχυσαρκία και η έντονη τριχοφυΐα,αρσενικό φύλο και οικογενειακό ιστορικό. Επίσης υποτροπιαζει πολύ συχνα και είναι πολύ σημαντικό και πολύ θετικό το γεγονος ότι το ΛΕΙΖΕΡ είναι πολύ ανώδυνο και χωρίς ταλαιπωρία για τον ασθενή που εχει υποστεί κάποτε 1 η 2 επεμβάσεις ηδη.

Πρόληψη – Αίτια

Δυστυχώς δεν υπάρχουν κάποιες ιατρικές οδηγίες που μπορούν να προλάβουν μία κύστη κόκκυγος. Σίγουρα όμως βοηθάει ο περιορισμός της καθιστικής ζωής και η διατήρηση του ιδανικού βάρους.

Στις αιτίες θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ορμονικές διαταραχές, την έντονη τριχοφυΐα στην περιοχή, την τριβή,την φλεγμονή.

Συμπτώματα

Η κύστη κόκκυγα  μπορεί να παραμείνει για πολλά χρόνια ασυμπτωματική, δηλαδή με
οπές κατά τη μέση γραμμή στη μεσογλουτιαία σχισμή, χωρίς ιδιαίτερα
ενοχλήματα. Όταν όμως γίνεται συμπτωματική- επιμολύνεται, υπάρχουν τα εξής σημεία και συμπτώματα:
1. Πόνος
2. Ερυθρότητα δέρματος
3. Έκκριση αίματος ή πύου από μια οπή πάνω στο δέρμα
4. Αποκρουστική μυρωδιά

Πρέπει να δείτε γιατρό όταν:
Παρατηρήσετε σημεία ή συμπτώματα μιας κύστης κόκκυγος. Ο γιατρός θα
διαγνώσει την κατάσταση με εξέταση της βλάβης. Στην οξεία φάση, η κύστη κόκκυγα μετατρέπεται σε απόστημα και ο ασθενής νιώθει πόνο, πρήξιμο, ερυθρότητα, και πυρετό. Στην χρόνια φάση, το απόστημα μετατρέπεται σε συρίγγιο. Όσο είναι ανοιχτό το συρίγγιο, η κύστη κόκκυγα παροχετεύεται και ο ασθενής νιώθει ελάχιστα ενοχλήματα (φαγούρα και αίσθημα υγρού –πύον που βγαίνει από την κύστη μέσω του συριγγίου). Εάν το συρίγγιο φράξει τότε το πύον μαζεύεται στη κύστη και μετατρέπεται ξανά σε απόστημα.

Θεραπεία με τη μεθοδο Λέιζερ

Με την μέθοδο αυτή λύνουμε το πρόβλημα της κύστης κόκκυγα χωρίς τομή, χωρίς ράμματα και χωρίς αλλαγές. Ο καθετήρας του ΛΕΙΖΕΡ που είναι πολύ μικρου παχου, εισέρχεται μέσα στην κύστη από μια μικροσκοπική οπή, και αφού η κύστη καθαριστεί,αφαιρεθουν τριχες αν υπαρχουν κλπ, το Laser προκαλεί φωτοθερμική αποδόμηση του βλεννογόνου και σύγκλειση της κύστης.  Η μέθοδος αυτή μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία είναι εντελώς αναίμακτη και ασθενής πάει σπίτι του μέσα σε δύο τρεις ώρες. Η μέθοδος είναι νέα, αλλά έχει άριστα αποτελέσματα και τεράστια αποδοχή από τους ασθενείς λόγω της απλότητας της διαδικασίας και της αποφυγής της ταλαιπωρίας σε σύγκριση με τις κλασσικές μεθόδους.

Ποσοστο επιτυχιας σε Κυστη Κοκκυγος: 90%

Ανάρρωση

Μετά την εγχείρηση, ο ασθενής πάει την ίδια μέρα στο σπίτι του και επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες. Την 2η ημέρα γίνεται η αφαίρεση των γαζων, που είναι λιγες σχετικα. Ο ασθενης καμνει ντους από την δευτερη μερα και ολες του τις κανονικες δραστηριοτητες από την άλλη μερα. Εφαρμοζει μονο μια γαζα στο μερος για 15-20 μερες.

κυστη κοκκυγος λειζερ
κύστη κόκκυγα
Κύστη-Κόκκυγος
laser-και-κύστη-κόκκυγος